Charlottesville murder

Een dode in Charlottesville

:

Waarom het fascisme ons nu mag vermoorden

Categories:
Localizations:

Vandaag deden in Charlottesville, Virginia, deelnemers aan een fascistische rally wat ze al lang dreigden te doen: met een auto een menigte inrijden en tenminste één persoon vermoorden. We zijn niet verbaasd.

News coverage of Nazi driving a car into a crowd.

Bij Standing Rock in november blies de politie bijna de arm van de 21-jarige Sophia Wilanksy eraf met een schokgranaat. De wetgevers van Noord-Dakota reageerden niet door het geweld van politie te veroordelen, maar door een wetsvoorstel in te dienen dat het legaal zou maken voor bestuurders om over hen die protesteren heen te rijden.

Bij een anti-fascistische demonstratie in Seattle in januari, die samenviel met de inauguratie van Trump, heeft een Alt-Right aanvaller een ongewapende anti-fascistische demonstrant en IWW-lid genaamd Hex in de buik geschoten, waardoor hij voor enkele weken het ziekenhuis belandde. In eerste instantie stelde de politie de schutter niet in beschuldiging van een misdaad, terwijl men wel anti-fascistische demonstranten veroordeelden en de repressie opvoerde.

Na de schietpartij in Seattle schreven we dat Alt-Right “er actief aan werkt om een momentum te creëren voor een fascistische beweging die zich niet zal laten weerhouden te moorden”.

De moord op een anti-fascistische demonstrant van vandaag is de eerste die tijdens een demonstratie plaatsvindt. Het zal vermoedelijk niet de laatste zijn.

Nazi driving a car into a crowd, rear angle.

Wanneer de staat het signaal geeft dat de politie, en andere totalitairen, hen die opstaan tegen racisme en onrecht vrij kunnen aanvallen en verwonden, dan hoeft niemand verrast te zijn als dat blijft gebeuren.

Wanneer de staat het legaal maakt om demonstranten per voertuig te vermoorden, dan hoeft niemand verbaasd te zijn als Alt-Right die uitnodiging aanneemt.

Ondertussen gebruikt de staat deze tragedie om de eigen positie te consolideren. Trump veroordeelde haat en hypocrisie “aan vele kanten” – opzettelijk in het midden latend wie de gewelddadigheden pleegt en wie eronder te lijden hebben, en wat de anti-fascische waarden onderscheidt van de haat gepropageerd door fascisten. Melania Trump herinnert ons eraan dat “er niets goeds komt van geweld” – alweer anti-fascistische militantie met fascistische moord gelijkstellen – terwijl haar man de wereld dichter bij de rand van de nucleaire holocaust brengt dan die generaties lang geweest is.

Nazi driving a car into a crowd, side angle.

En terwijl onze vrienden bloedend op de straten en koud in het lijkenhuis liggen, terwijl het meedogenloze neo-nazi-geweld escaleert tot een niveau dat in decennia niet gezien werd, adviseert burgemeester Mike Signer van Charlottesville ons “om naar huis te gaan”. Hij kan het niet opbrengen om te zeggen: “Een neo-nazi vermoordde iemand die streed tegen witte suprematie terwijl ik erbij stond en niets deed”. Dus vermeldt hij diplomatisch dat “er een leven verloren was gegaan” – als een sleutelbos die men heeft laten rondslingeren, in plaats van het een verschrikkelijke en opzettelijke daad van racistisch geweld te noemen.

Het discours van “wet en orde” functioneert op dezelfde manier, of het nu komt uit de mond van liberalen als burgemeester Signer of uit die van autoriteit aanbiddende “Bleu Live Matters”-fanatici. De bedoeling is om in te spelen op onze angsten voor geweld en chaos, en om ons te overtuigen dat het enige alternatief dat ons rest is om de economische, politieke en raciale status quo te accepteren, verdedigd door een steeds escalerende controle en bewaking.

Maar we moeten ons realiseren dat hun wetten en hun orde precies die situatie hebben geproduceerd – een situatie waarin de winst van de pijpleidingmaatschappij meer waard is dan de levens van waterbeschermers, waarbij de politie straffeloos zwarte mensen vermoordt, waarin fakkel zwaaiende nazi’s degenen die zich organiseren om hun racistische agenda te stoppen kunnen vermoorden.

Nazi driving a car into a crowd, aftermath.

We moeten de krachten die ten grondslag liggen aan hun wetten en hun orde ter discussie stellen: witte suprematie, het patriarchaat, beheersing, het kapitalisme en de staat. We moeten samenwerken om ons zelf veilig te houden en ons een wereld voorstellen zonder hen.

Nee, we gaan niet naar huis. We zullen het niet vergeten. En als we ooit kunnen vergeven, dan zal het alleen zijn wanneer we ervoor hebben gezorgd dat geen politieagent of fascist ooit nog de geringste schade aan een levend wezen kan veroorzaken.

Zie je in de straten.